Consells

Deixa’ls experimentar

PROMOU LA SEVA INICIATIVA

Si volem que els nens i nenes siguin autònoms i responsables, hem de promoure la seva iniciativa, fent que s’ocupin d’alguna cosa, confiant-los alguna responsabilitat. D’aquesta manera permetem que descobreixin coses per si mateixos. 

Ensenya’ls a fer-se preguntes

INCITA EL SEU AFANY DE CONEIXEMENT

Les preguntes són fonamentals en qualsevol procés d’aprenentatge i faciliten la comprensió. Són la clau que obra la porta a la imaginació perquè són proactives i faciliten la interacció. 

Desperta la seva curiositat

PROVOCA EL SEU INTERÈS

Avui sabem que ningú pot aprendre res, llevat que allò que es vagi a aprendre el motivi, li digui alguna cosa, posseeixi algun significat que encengui la seva curiositat. 

Proposa’ls petits reptes

DESAFIA LES SEVES CAPACITATS

Un repte representa un desafiament que volem superar, que ens posa a prova i ens permet demostrar les nostres capacitats. Un cop superat, suposa una gran satisfacció, i assolir-lo reforça la seguretat i la confiança en nosaltres mateixos. 

Dedica-hi un temps

REVINDICA EL TEMPS DE JOC

Com que la creativitat és una activitat amb resultats poc tangibles, sovint no fomentem la dedicació de temps en activitats que l’estimulin, i això és un greu error. 

Fes que ho expliquin

INCITA A COMPARTIR IDEES

No és fàcil escoltar amb atenció un infant quan explica alguna cosa que per ell pot ser molt important però que a nosaltres ens pot semblar trivial. Però, així o tot, hem de fer-ho. 

Feu-ho real

PROVOCA QUE HO REPRESENTIN

Donar visibilitat als conceptes i a les idees fomentant que es representin d’alguna manera, amb un dibuix, elaborant un esquema, un mural, construint una maqueta… incrementa l’aprenentatge. 

Compartiu

FEU-HO EN EQUIP

Compartir és una de les activitats més gratificants, ja que satisfà a la naturalesa humana, el seu afany per a socialitzar-se i sentir-se part d’un col·lectiu. 

Reconeix els mèrits

REFORÇA POSITIVAMENT

Un reconeixement o estímul positiu fan que sigui més probable que un comportament o iniciativa es produeixi de nou en el futur. El reforç positiu és un important motor per a la motivació i suposa un augment de l’autoestima. 

Passeu-vos-ho bé!

GAUDIU DE CADA MOMENT

Les persones més felices acostumen a resoldre millor els problemes i mostren una major capacitat per associar idees. Proposar idees és una activitat que ens fa sentir bé i ens connecta amb el nostre potencial.